Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Landet utanför : ett reportage om Sverige bortom storstaden
Isbn: 978-91-7343-307-5
Förlag: Leopard förlag
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Landet utanför : ett reportage om Sverige bortom storstaden

2007 passerades en milstolpe i mänsklighetens utveckling. För första gången i världshistorien bor fler människor i städer än på landsbygden. I Sverige vill alla att landsbygden ska vara levande men allt färre vill bo där. Nu har urbaniseringen nått den punkt där det inte finns någon tvekan. Orter kommer att dö ut. Även större samhällen. Även i södra Sverige.

Kristina Mattsson gör en resa genom landet för att finna svaret på flera gåtor: Varför faller en ort allt djupare in i en evig törnrosasömn medan grannbyn lyckas vända utvecklingen mot alla odds? Hur kan det komma sig att landets rikaste kommuner måste be villaförorterna om allmosor? Och om alla vill bo i stan – vad ska vi då med resten av landet till?

Här får du möta Gunilla som måste skicka bort sina barn när det är dags för gymnasiet och Larz som brinner för sin hembygd men där avfolkningen gått för långt för att en vändning ska vara möjlig. Men också holländarna Jan och Margit Kors som flyttat till Hammarstrand, för att driva vandrarhem och slippa trängas var de går.

Landet utanför är ett vemodigt och personligt reportage om stora samhällsförändringar som berör oss alla.

Kristina Mattsson är frilansjournalist. 2008 gav hon ut boken De papperslösa och de aningslösa, som belönades med Johan Hansson-priset för årets mest angelägna fackbok. Om den skrevs bl a: ”Man kan låta bli att läsa denna bok, men då blir man svårt funktionshindrad i debatten om invandringen, arbetsmarknaden, flyktingpolitiken och äldrevården. Det är bara att välja.” (Maciej Zaremba, Dagens Nyheter)

Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone