Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Afrikanskt försök : en essä om villkoren
Isbn: 978-91-0016-168-2
Förlag: Albert Bonniers förlag
Kategori:
Litterära essäer Resor & geografi
Tillgänglig sedan: januari 2018

E-bok

Afrikanskt försök : en essä om villkoren

Vintern 1979 vistades Lars Gustafsson ett par månader i Senegal, Västafrikas mest demokratiska stat, som samtidigt är ett fattigt utvecklingsland med många av de mest karakteristiska u-lands-problemen: monokultur, missväxt, oljeberoende, väldiga utlandslån. Han gick omkring och talade med människor i Dakar, från presidentpalatset till medinans kåkmyller. Han reste i Senegalflodens deltaland och besökte regnskogsinvånarna söder om Casamancefloden.

Resultatet har blivit en konkret och sinnlig reseskildring som samtidigt är ett filosofiskt resonemang, inte bara om Afrika utan också om Europa, om civilisationens rikedom och skilda former, om den islamska renässansen, om villkoren för lycka och olycka i den mänskliga tillvaron.

Afrikanskt försök är en bok som doftar av regnskog och basarer, den innehåller många utsökt skildrade episoder, från mötet med en animistisk prästkung i Casamance Basse till det gammalromerska nattliga myllret i Dakars gator.

Men samtidigt har det, precis som tidigare Kinesisk höst, blivit en bok om oss själva, om det liv vi lever, sett genom en annan världsdels spegel.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone