Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Politik på riktigt : Handbok för sociala ingenjörer
Isbn: 978-91-7389-731-0
Förlag: Atlas
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: juni 2020

E-bok

Politik på riktigt : Handbok för sociala ingenjörer

Det är bara käbbel utbrast Stefan Löfven irriterat i en partiledardebatt inför valet 2014 och sammanfattade med fyra ord hur många ser på partipolitiken. Men samtidigt har politik blivit både mer engagerande och mer polariserande under senare tid. Det finns knappt någon som tror att saker blir bättre av mindre politik. Det är istället politik på riktigt som anses lösa samhällsproblemen. Det som efterfrågas är alltså inte mer partiledarkäbbel, utan reformer som vrider samhället i rätt riktning. Men vilken riktning som är rätt råder det självklart skilda meningar om. Det ska det göra i ett demokratiskt samhälle.

Att genomföra politiska förändringar väcker motstånd. De flesta som försöker inser att det som ser ut som en vacker reformskiss på skrivbordet, för det mesta innehåller mängder av små besvärliga detaljer. Motståndet mot förändringen brukar alltid underskattas. Men om man väl lyckas med reformen, brukar det som uppnås bli livskraftigt och många gånger också populärt. Den här boken riktar sig till dem som inte nöjer sig med att prata eller klaga. Den är till för dem som vill ändra något på riktigt. Den svarar på frågan hur politiska reformer ska utformas och genomföras för att bli verklighet. Det här är boken för den som tror på politikens förmåga till förändring och som själv vill bli en social ingenjör.

Irene Wennemo är generaldirektör på Medlingsinstitutet och doktor i sociologi. Hon var statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet 2014-19 och har innan dess varit utredningschef på LO, statlig utredare och ledarskribent på Aftonbladet. Hon har varit inblandad i genomförandet av många politiska reformer - allt från det första idéstadiet till att få propositioner genom Sveriges Riksdag.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone