Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Vakengångare
Isbn: 978-91-8978-251-8
Förlag: Bookea
Kategori:
Psykologi
Tillgänglig sedan: april 2023

E-bok

Vakengångare

Hur upplevs en psykos inifrån? Hur kan man hantera olika symptom? Och vilka neurologiska orsaker ligger bakom, det vill säga vad händer i hjärnan?

 Vi har bara våra sinnen att lita till. Ser och hör man saker som inte andra förnimmer känner man sig misstrodd. Den frustrationen kan var och en tänka sig, då man klart och tydligt hör att någon talar till en men anhöriga försöker övertyga en om motsatsen. Man upplever att andra är emot en och riskerar att bli paranoid.

Sjukdomsinsikt, att inse och acceptera sin diagnos, är centralt för att den drabbade ska kunna hantera sin psykossjukdom. Med insikt blir prognosen bättre, när man i stället för att förneka sjukdomen tar den på allvar, bemöter den och tar emot hjälp (som t. ex. medicin).

Nyckeln till insikt är kunskap. Därför handlar den här boken bland annat om hur hjärnan fungerar och hur man så att säga kan lura sig själv.

Helena Westerberg, som skrivit denna bok tillsammans med sin livskamrat Stefan Berglund, kan berätta från två håll, som hjärnforskare och som patient.

Hon säger: Kunskapen om hjärnan har givit mig möjlighet att genomskåda hallucinationer och paranoia samt förstå att den objektiva sanningen övertrumfar den subjektiva. Och lärt mig lita på den insikten.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone