Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Morgondagens könsroller
Isbn: 978-91-8976-864-2
Förlag: Bookea
Kategori:
Samhälle & politik
Tillgänglig sedan: maj 2023
Uppläsare: Louise Arvidsson
Length: 12 timmar 47 minuter

Ljudbok

Morgondagens könsroller

Många vill påstå och tro, att den uppdelade datan i vad det gäller kön speglar vårt naturliga beteende. Att vi helt enkelt bara är födda sådana. Våra hormoner, våra vulva eller penis och vår hjärna är alla direkt länkade till varandra och därför vill kvinnor lägga mer pengar på skönhetsprodukter, ta hand om hushåll och barn, gifta sig, därför begår män fler brott, fler självmord eller är mer aggressiva. Därför väljer mammor att spendera större del av sin inkomst på familjen än vad mannen gör mannen. Denna föreställning skapar en apati och tillåter skeva samhällsstrukturer att fortsätta.

Det är en förenklad bild av den komplexiteten som går in i vad det är att vara en individ. Och på grund av den stora sociala påverkan könsnormerna har, blir de förväntningar som infinner sig från att du läggs skrikande på din mammas bröst självuppfyllande profetior.

Morgondagens könsroller är boken som får dig att fundera över hur din roll i din kärleksrelation, ditt föräldraskap och i relationen till dig själv påverkas beroende på om du fötts till flicka eller pojke. Vilka hinder behöver man se upp med och vilka lösningar finns det för att knyta upp dessa ojämlikheter och konstruerade skillnader inom sex, ekonomi, skönhetsideal, makt, föräldrarollen eller framtidens teknik? Med hjälp av studier i psykologi, neurobiologi, historia och populärkulturella referenser får du verktyg och checklistor för att ta dig an svåra situationer, frågor och ställa krav för att ifrågasätta roller vi tagit för givet för att vi vuxit upp med dem.

Louise Arvidsson är bosatt i Stockholm. Hon har två utbildningar från Lunds Universitet, en fil.kand i beteendevetenskap och en ekonomie kandidat. Hon har även en journalistutbildning från Poppius. Hon har tidigare arbetat för ett start-up som utvecklade ett program i kognitiv beteendeterapi för att hjälpa människor med mental hälsa online. Läs mer om boken och Louise på louisececiliaarvidsson.se


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone